Fan-coil egységek vezérlése, szabályzása

A fan-coil egységek szabályzása, vezérlése fan-coil termosztáttal történik mely a ventilátor fokozatokat, és fan-coil szelepeket illetve azok motoros hajtóművét vezérli.

Kialakításuk szerint lehetetnek beépített vagy fali kivitelűek, illetve infra távvezérlésűek. Ritkább esetben alkalmazott Modbus alapú kommunikációra alkalmas termosztát, távoli központi távvezérlővel, vagy a helységben elhelyezett érzékelő jelére történő távoli vezérléssel.

Termosztát modelleink

Alap funkciók:

-A hőmérséklet szabályzás, vagy forgató gombbal vagy nyomógombbal . Egyes elektronikus termosztátok rendelkeznek fagyvédelmi és holtzónás szabályzási lehetőséggel is.
- Szelep vagy szelepek vezérlése
- Ventilátor fokozat kapcsolás, 3 fokozat vagy a 3 + AUTO kapcsolása. Az AUTO funkciónál a ventilátor fokozatok kapcsolása automatikus a beállított hőmérséklet és a helység hőmérséklet függvényében ( a beállított értékhez közeledve csökken a ventilátor fordulatszáma)
- Hűtés-fűtés váltás segítségével választható ki a kívánt üzemmód. Egyes modelleken automatikus váltás is lehetséges.

Fan-coil termosztátok kiegészítő funkciói például:

-A Modbus kapcsolatra alkalmas fan-coil termosztátok esetén a központi termosztát, vezérlő egység felülbírálja a helység termosztátot
- Légrétegződés gátló funkció esetén bizonyos időnként rövid időre elindul a ventilátor kis időre, így egységes léghőmérséklet biztosítható a helységben.
- Ablaknyitás funkció alkalmazása esetén, egy nyitás érzékelő jelére a termosztát leállítja a fan-coil berendezést, így csökkentve a szabadba jutó kezelt levegő mennyiségét, hőveszteséget.
- Külső NTC érzékelő bemenet használatával, a fan-coil termosztát alkalmas a visszaszívott levegő hőmérsékletre történő szabályzásra, vagy a termosztát elhelyezhető másik helységben is.
A fan-coil termosztátok a fentieken kívül, még számos egyéb funkcióval rendelkezhetnek, csak a gyakrabban alkalmazottak kerültek megemlítésre.

Szelepek, motoros hajtóművek:

A fan-coil szelepek általában 3 járatú 2 utú + by pass szelepek, vagy nyit-zár szelepek. Csatlakozásuk ½” vagy ¾” méretű. Állandó tömegáram esetén a 3 járatú szelep a javasolt, változó tömegáram esetén a nyit-zár szelep. Szelepek kvs értéke 8-10 kw hűtőteljesítményig általában 2,5-3 kvs értékű.
A fan-coil szelepmozgató hajtóművek 230 V, 24 V, vagy 0-10 V-s üzemi feszültségűek. Működésük on-off, PWM vagy folyamatos szabályzású (0-10V). Kialakításukból adódóan zajmentesen működnek.

További információkért, kérjük keresse kollégáinkat.

2017.03.03 13:00